Other content

Iedereen die een eigen website of eigen webshop wilt beginnen, komt vroeg of laat het woord hosting tegen, maar wat is hosting nu precies? Hosting kun je zien als een online ruimte die beschikbaar wordt gesteld, waarin je bijvoorbeeld een website of webshop kunt bouwen. Er zijn verschillende servers die hostingbedrijven gebruiken, om jou te voorzien in je hosting behoefte. Niet elke website heeft dezelfde rekenkracht nodig of hoeveelheid aan opslag nodig. Je kunt afhankelijk van je behoefte bij de meeste hostingproviders kiezen uit verschillende hostingpaketten, maar hoe vind je nu de geschikte hostingpakket en waar moet je rekening mee houden? Om deze vragen beter te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om meer te weten over wat voor soort hosting er zijn. Lees ze allemaal door, zodat je na afloop weet welke het beste bij je behoefte past.

Welke soorten hosting bestaan er?

Gratis hosting

Gratis webhosting is hosting waar je niet voor hoeft te betalen. Daarentegen hebben deze gratis hosting aanbieders wel het recht om advertenties te tonen op je website of webshop om toch aan je te kunnen verdienen. Gratis is dus eigelijk niet gratis. Niemand doet iets gratis voor iemand en bedrijven al helemaal niet. Het vertonen van advertenties op je website of webshop door je hostingprovider, waar je zelf niet eens aan verdient en waar je sowieso geen invloed op hebt, komt ook niet bepaald professioneel over op je websitebezoeker. Dan ben je naar mijn mening nog altijd beter af met de allerkleinste en goedkoopste shared webhosting pakket bij een reguliere provider.

Shared Hosting

De meest bekende vorm van hosting wordt Shared hosting genoemd, welke vaak wordt gebruikt door starter. Je huurt hierbij niet een hele server, maar een deel van die kracht en opslag van die server. Je deelt dus eigelijk samen met andere klanten 1 server, waarbij de maandelijkse kosten meestal erg laag zijn. Andere klanten hebben uiteraard geen toegang tot jouw afgeschermde online opslagruimte, maar meestal kunnen de prestaties van andere websites van andere klanten die op dezelfde server zitten, wel van negatieve invloed hebben op de snelheid en performance van je eigen website. Het is daarom aan te raden om bij de keuze van een shared hosting, een keuze te maken voor een hostingbedrijf die jouw een eigen CPU en RAM aan biedt. (vergelijkbaar met VPS), zodat je echt 100 procent afgeschermd bent van andere klanten. 1 van de weinige hostingproviders die een veilige shared webhosting aanbieden, is SoHosted webhosting.

VPS Hosting

VPS hosting staat voor Virtual Private Server. Het voordeel hiervan is dat je geen server deelt met andere klanten zoals dat wel het geval is bij shared hosting. Particulieren die hun website serieus nemen en kleine tot middelgrote ondernemingen kiezen vaak voor een VPS oplossing.Wanneer maximale prestaties en een snelle uptime belangrijk voor je is, is een eigen VPS aan te raden. Je krijgt naast je eigen VPS ook een eigen ip adres, die je niet hoeft te delen met andere klanten. Bij een Shared hosting deel je meestal ook 1 ip adres, en wanneer 1 of meerdere van deze klanten, sites hosten waar google en andere zoekmachines welke zich niet houden aan de hun voorwaarden, kan dit ook van invloed zijn op de vindbaarheid van je eigen website. 

Cloud Hosting

Wat is Cloud hosting? Is het iets nieuws? Nee, het is niet iets nieuws, echter begint het de laatste Jaren steeds meer aandacht te krijgen als een vorm van een hostingoplossing. Vroeger was Cloud hosting duur en kreeg daardoor minder aandacht, maar door technologische ontwikkelingen kunnen ook particulieren gebruik maken van de cloud om hun site op te hosten. Mede dankzij Apple is het word Cloud ook steeds bekender geworden. Bij Cloud hosting zijn er meerdere servers met elkaar verbonden tot 1 groot geheel. Je kunt het zien als 1 grote wolk met allemaal servers erin, waarbij processorkracht en schijfruimte makkelijk en flexibel uitgebreid kan worden. Het nadeel bij Cloud hosting is dat er weinig ruimte is voor maatwerk. 

Reseller Hosting

Indien je ambities hebt om zelf hosting te verkopen aan anderen, zonder dat je zelf eigen servers hebt, kun je meeste hosting providers een reseller pakket afsluiten. Voor webdesigners en kleine hostingbedrijven is dit een ideale manier om zonder eigen investering hosting diensten aan te bieden en extra te kunnen verdienen aan de verkoop van hostingdiensten. Je krijgt 1 hoofdpakket en inlogcode en vanuit een beveiligde pagina, kun je paketten aanmaken voor klanten, waarbij je zelf kunt bepalen hoeveel schijfruimte en dataverkeer je beschikbaar stelt. 

 

Mijn ervaring en advies

Zoals de meeste mensen ben ik begonnen met een startershosting en in de eerste jaren in gegaan op aanbiedingen van de grotere hostingbedrijven die je kleine goedkope hostingpaketten aanbieden. Ik merkte veel nadelen van shared hosting, waaronder een trage website en mijn websites waren daarnaast vaak besmet met malware en trojans, doordat er honderden andere websites de zelfde ip adres met mij deelden, waardoor de kans op besmetting ook groter werd. Ook kwam het vaak voor dat 1 van de klanten door zo een Trojan of malware, vervolgens zoveel spam emails verzonden, dat de bandbreedte van de gehele server verbruikt werd en mijn site daardoor regelmatig uit de lucht werd gehaald of op een zwarte lijst kwam te staan. Daarnaast is de kans op een Google Penalty erg groot, wanneer 1 van de andere klanten op de shared hosting diensten aanbieden op hun site zoals gokken, adult of andere illegal zaken of content die Google en andere zoekmachines niet waarderen. Hierdoor kan je website zomaar opeens niet meer zichtbaar zijn in de zoekmachines, voor iets waar je zelf geen invloed op hebt. Als ik dit soort dingen eerder had geweten, had ik nooit voor een shared hosting gekozen. Na mijn les geleerd te hebben, heb ik uiteindelijk gekozen voor een VPS server, waar ik tot nu toe altijd tevreden mee ben geweest. Ik kon zoveel websites aanmaken als ik wilde en verrichte ook reselleractiviteiten met deze vps server naast hosten van mijn eigen websites en webshops.