Een SSL certificaat zorgt ervoor dat je een beveiligde verbinding hebt tussen je website of webshop en de internetbrowser waarmee iemand je website bezoekt. Door deze versleutelde verbinding zijn gegevens die bijvoorbeeld ingevoerd worden op je website, zoals het contactformulier, erg goed beveiligd en moeilijk te onderscheppen is door kwaadwillenden. Wanneer iemand je website bezoekt, zal er een slotje te zien zijn bij de browser, wat aangeeft aan de bezoeker dat er een beveiligde verbinding tot stand is gekomen. Je ziet dit tevens aan de ‘’https’’ die zonder ssl certificaat een onbeveiligde http verbinding zou zijn. Dit is een makkelijke manier om te herkennen of een bepaalde website of webshop een ssl certificaat heeft.

Waarom zou ik extra betalen voor een SSL certificaat?

                              What’s in it for me?

De meest belangrijke reden om een SSL certificaat te kopen, is voor een betere vindbaarheid in google en andere zoekmachines. Onderzoek heeft aangetoond dat websites met een SSL certificaat een hogere score behalen in de zoekresultaten en daardoor dus beter ranken. Het is een kwestie van tijd voordat Google alleen maar websites zal weergeven in de zoekresultaten die een SSL certificaat in bezit hebben en websites zonder ssl zullen op den duur lager tot helemaal niet in de zoekresultaten verschijnen op zoekwoorden die gebruikt worden.

Betrouwbare uitstraling op je website of webshop leiden dankzij een SSL certificaat ook uiteraard tot meer aankopen. Misschien is het je niet opgevallen omdat de meeste websites al beschikken over een SSL certificaat, maar wanneer je een website of webshop bezoekt die geen certificaat heeft, zal je een melding in je browser krijgen dat er geen beveiligde verbinding is of de website niet te vertrouwen is. De kans is groot dat je websitebezoeker je website zal verlaten, al voordat hij de kans heeft gehad om deze te bezoeken en dat is iets wat je beslist wilt voorkomen als online ondernemer.