SEO begint alijd op je eigen website en wordt ook wel On-Page SEO genoemd. Laten we stap voor stap bekijken wat je zelf kunt doen om je website te optimaliseren.

Zorg dat je webpagina’s voorzien van zijn Meta robot tags

Zoekmachines zoals Google en Yahoo gebruiken ‘robot Metatag’ om pagina’s van je website te vinden. Door middel van deze tags, kan je de zoekmachines vertellen welke pagina’s geindexeerd moeten worden, zodat je vindbaar kan worden op het internet. Zorg daarom dat je in de broncode van je website altijd de juiste vermelding hebt staan van de robot metatag. Als je een onjuiste instelling hebt van deze tags, kan het voorkomen dat Google of andere zoekmachines een bepaalde pagina of gehele website kan uitsluiten van indexering. Een voorbeeld van een tag die je kunt plaatsen is de volgende metatags indexering, zodat de spider van een zoekmachine je hele website crawlt, waarbij ook de links op de pagine gevolgd mogen worden.

<meta name="robots" content="index, follow">

Verder moet een metatag te zien zijn in de broncode van ELKE pagina op je website, waarvan je wil dat deze wel/niet geindexeerd wordt. 

Wat is het verschil tussen Meta robots en Robot.txt

Een Robot.txt is een bestand die je als een soort wegwijzer kunt zien voor zoekmachines, waarbij als eerste wordt gekeken of er een robot.txt bestand is aangemaakt om na te kunnen gaan welke pagina’s geindexeerd mogen worden. Als er geen robot.txt wordt gevonden, gaan de zoekmachines ervan uit dat elke pagina geindexeerd mag worden. 

Meta robots zijn wat meer geavanceerd en betere alternatief voor de robot.txt bestand. 

Bij een Meta Robot kan je tevens de optie index/no index toevoegen om de zoekmachine te laten weten of het de desbetreffende pagina geindexeerd mag worden en je kunt ook een Follow/nofollow optie aangeven, zodat de links zelfs die in de pagina voorkomen, al dan wel of niet gevolgd mogen worden. 

Je kunt je voorstellen dat het veel werk kan zijn om een meta tag robot op elke pagina van je website te plaatsen, maar dit is toch sterk aan te raden. Je kunt meerdere specifieke instructies geven aan zoekmachines. Als je een bepaalde pagina toevoegd aan een robot.txt bestand, zal deze pagina niet bezocht worden door de zoekmachine, terwijl bij een Robit Meta tag dit WEL alsnog gebeurd. Daarnaast kunnen pagina’s die je uitsluit via een robot.txt alsnog via een externe site in de Google index of andere zoekmachine index terechtkomen, maar dan wel zonder Metebeschrijving.